Poedel

Poedel

Oorsprong

De oorsprong van de poedel is niet helemaal duidelijk, maar het ras wordt over het algemeen gezien als Frans. Hoewel de poedel al in de 16e eeuw in Midden- en Zuid-Europa voorkwam, hebben de Fransen veel werk verricht aan de rasveredeling van de poedel. Hierdoor wordt het ras tegenwoordig beschouwd als een Frans ras. De poedel werd voornamelijk gefokt als jachthond voor watervogels, zoals de eend, en stond bekend om zijn goede zwem- en apporteervaardigheden. In de loop der tijd is de poedel uitgegroeid tot een populair huisdier en showhond.

Poedels zijn verkrijgbaar in verschillende variëteiten: de koningspoedel, met een schofthoogte van 45 tot 60 cm en officieel bekend als grote poedel, staat ook wel bekend als de standaardpoedel in Nederland. De middenslagpoedel meet 35 tot 45 cm hoog, terwijl de dwergpoedel tussen de 28 en 35 cm meet. De toypoedel is de kleinste van allemaal, met een schofthoogte van minder dan 28 cm (vaak rond de 25 cm).

Karakter

De poedel is een hond dat bekend staat om zijn bijzondere persoonlijkheid. Dit ras is attent, zeer leergierig en blijft tot op hoge leeftijd speels. Het is een vrolijke, vriendelijke en verdraagzame hond, die ook naar vreemde mensen en honden toe erg sociaal is. De poedel is zeer aanhankelijk voor zijn baas en zal er alles aan doen om deze te behagen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de poedel een van de meest populaire hondenrassen ter wereld is. Of het nu gaat om de koningspoedel, middenslagpoedel, dwergpoedel of toypoedel, alle variëteiten van de poedel hebben dezelfde kenmerken die hen zo speciaal maken.

Verzorging

De vacht van de Poedel is een belangrijk onderdeel van de verzorging en heeft veel aandacht nodig. Regelmatig borstelen en trimmen is nodig om klitten te voorkomen. Er zijn verschillende soorten trims mogelijk, afhankelijk van de voorkeur van de eigenaar en het type activiteit waar de hond aan deelneemt. De Poedel heeft ook regelmatige tandheelkundige zorg nodig om tandsteen en tandvleesaandoeningen te voorkomen. Het is ook belangrijk om de oren schoon en droog te houden om infecties te voorkomen. De nagels moeten regelmatig worden geknipt om te voorkomen dat ze te lang worden en problemen veroorzaken bij het lopen.

Beschikbare Poedel puppies

Interesse in één van onze puppies?